Сега настъпва най-вълнуващият момент, всичко е било проверено и е наред. Дошло е време да се въведат избраните от вас риби, които обикновено се доставят в найлонови торби. Важното е животните да не се охладят прекалено /ако е зима/, нито да се загреят прекалено много /ако е лято/, по пътя към дома ви: това се постига лесно чрез използването на изолиран съд, в който рибите се транспортират.
Добре е да наблюдавате как продавача приготвя найлоновите торбички, защото това ще ви бъде от голяма полза, ако решите да се местите в друга къща или раздавате малките рибки. В найлоновата торбичка рибките не се нуждаят само от вода, те имат също нужда и от кислород - в противен случай може да се задушат. 

Когато занесете рибките вкъщи изключете светлините на аквариума и пуснете торбичката за около половин час във водоема, за да могат двете температури да се изравнят. След това можете внимателно да отворите торбичката. Ако водата е бистра и не е мръсна, можете постепенно да я подмените с тази от водоема чрез пропускането на известно количество вода в торбичката и извън нея от време на време. По този начин водата продължава да се смесва и торбичката плува свободно. Цялата процедура отнема около 30 минути. Ако водата не е бистра, а е замърсена от екскременти, действайте по същия начин, но не позволявайте мръсната вода от торбичката да се смеси с тази от водоема. Тя се отстранява с малка чаша и се излива в подходяща кофа.

Внимавайте по време на цялата процедура в торбичката да има достатъчно съдържание на кислород. След като в продължение на половин час сте смесвали водата, рибите могат да бъдат прехвърлени в аквариума - просто ги освободете заедно с останалата в торбичката вода. Ако тя е замърсена излейте внимателно в кофа или голяма купа, хванете с мрежичка рибките и ги прехвърлете в аквариума. Действайте по този начин всеки път, когато прибавяте нови риби към вече установения аквариум, а също така и когато прехвърляте вашето първо и всяко следващо рибно общество от карантинния водоем към техния постоянен дом. При всички случаи най-важно е бавно да смесвате различните води.

Ако сте решили да използвате карантинния водоем за по-продължително установяване на рибките, най-добре е да се въздържите от неговото украсяване. Растенията и другите места за криене трябва да бъдат преместени преди вие да успеете да хванете рибките, а това е безсмислена загуба на време и достатрудна задача. За рибите това също би било доста стресиращо.

През първите няколко часа рибите трябва да свикнат с тяхната нова среда без никаква допълнителна светлина. След този първоначален период вие можете да включите осветлението и да се полюбувате на чудесната и вьлнуваща гледка, която ви предлага създадения от вас биотоп. Ако всичко е в рамките на нормалното, рибките трябва да плуват спокойно из водоема. Те вече би тряббало да започнат да образуват групи, въпреки че все още се осведомяват за всяка частица от техния нов дом.

Първото ядене може да почака до следващия ден: вашите любимци няма да умрат от глад за този кратък период от време. Обикновено рибите се приспособяват много бързо към своята нова среда и приемат с готовност предложената им храна. Разбира се, рибите и растенията трябва да бъдат хранени в зависимост от техните нужди. Водните растения не трябва да се подхранват ежедневно, тъй като задоволяват повечето от своите потребности от екскрементите на рибите. Но тази "храна" не е достатъчна, поради което трябва допълнително да бъдат наторявани два или три пъти в годината.
При оборудването на аквариума вие вече сте добавили слой от специална почва за растения, която осигурява хранителни вещества за около 5 месеца. След този период е необходимо ново обогатяване. Много полезно е наторяването с естествен тропически латерит, който се поставя в грунта в близост до растенията. Предимството на този метод е, че хранителните съставки, които се освобождават, могат да бъдат използвани само от растенията, но не и от водораслите. Само трябва да внимавате латеритните топчета да бъдат изцяло притиснати в грунта, защото само в редукционна среда растенията могат да извлекат изключително важните железни йони от латерита. Такова наторяване с осигуряване на желязо гарантира развитието на здрави, пищни, зелени растения. Ако използвате течен тор, то правете го много икономично, защото по този начин наторявате също и водораслите.

Друг начин да се сдобиете с красиви и буйно развиващи се растения е да ги храните с въглероден двуокис, сьс специална газова уредба. Когато са добре осветени растенията използват въглеродния двуокис и отделят повече кислород отколкото им е необходим на тях самите. Излишъка от кислород се приема от рибите при дишането. Когато няма светлина, например през нощта функционират както всички други живеещи в аквариума организми: те приемат кислород и отделят въглероден двуокис. Тъй като съдържанието на въглероден двуокис влияе върху нивото на рН киселинността на водата, е много опасно той да се прибавя без постоянно да се следи изменението на рН. Неговата внезапна промяна от рН 7 до рН 6 може да бъде смъртоносна за много видове риби. Ето защо не е препоръчително да се инсталира такава газово въглероднодвуокисна уредба в малък водоем. Ако вие все пак искате да използвате този вид оборудване и нямате желание да харчите цяло състояние за уред, регулиращ рН-ато, то по-добре си купете по-евтиния въглеродно-двуокисен апарат за регулиране, които преустановява внасянето на газа през нощта.

Кой е тук

В момента има 14 посетителя в сайта

Свържете се с нас:

Email :